OTOMOTIV CAMıNDA ARANAN STANDARTLAR

Sımglass

Otomotiv Camında Aranan Standartlar


OTOMOBİL CAMI NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Otomotiv ön camları sadece rüzgâr, yağmur, ısı ve sesten korunmak için değil, aynı zamanda önemli bir güvenlik bileşeni olarak da kullanılmaktadır. Lamine camlar kırılan camın saçılmasını engelleyerek araç içindekilerin güvenliğinin sağlamasının yanı sıra yayaların güvenliği içinde çok önemlidir. Yapılan araştırmalara göre bir taşıt yayaya çarptığında ilk olarak vücudun alt kısmı darbe almakta, ardından yayanın baş bölgesi araç ön kaportasına veya ön camına çarpmaktadır . Bu nedenle araç ön camının darbe enerjisini absorblama kapasitesinin yüksek olması yayaların baş yaralanmalarını da önemli ölçüde azaltacaktır.

Aynı evlerimizde olduğu gibi araçlarımızda kullandığımız camlarında farklı kalite ve kullanım özellikleri vardır. Dünya da pek çok cam üreticisi olduğundan kalite konusunda farklılıkların olması doğaldır.

OTOMOBİLİNİZDEKİ CAMIN GÜVENİLİR OLDUĞUNU NERDEN ANLARIZ ?

Otomotiv camlarının güvenlik kriterleri, uygulanacak testler ve kullanılacak sembol ile işaretler Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Konseyi (ECE) Regülasyon 43’te düzenlenmişti.

CAM ÜZERİNDEKİ KODLAR NE ANLAMA GELİYOR ?

1 – Çoğu zaman cam üreticisinin marka ismi ile başlar.

2 – Daha sonra roma rakamları ile kodlanmış semboller ise, camın hangi türde üretildiğini anlatıyor.

I – Güçlendirilmiş ön cam

II – Standart çok katmanlı ön cam

III – İşlenmiş çok katmanlı ön cam

IV – Plastik cam

V – Işık geçirgenliği %70’in altında olan diğer camlar (ön cam hariç)

VI – %70’in altında ışık geçirgenliği olan çift cam

3- Ve “E” harfi ile başlayan ülke kodları vardır. ;

1-Almanya, 2-Fransa, 3-İtalya, 4-Hollanda, 5-İsveç, 6-Belçika, 7-Macaristan, 8-Çekya, 9-İspanya, 10-Yugoslavya, 11-İngiltere, 12-Avusturya, 13-Lüksemburg, 14-İsviçre, 16-Norveç, 17-Finlandiya, 18-Danimarka, 19-Romanya, 20-Polonya, 21-Portekiz, 22-Rusya, 23-Yunanistan, 24- İrlanda, 25-Hırvatistan, 26-Slovenya, 27-Slovakya, 28-Belarus, 29-Estonya, 31-Bosna Hersek, 32-Letonya, 37-Türkiye, 42-AET, 43-Japonya, 45-Avustralya, 46-Ukrayna, 47-Güney Afrika, 48-Yeni Zelanda, 49-Kıbrıs, 50-Malta, 51-Kore Cumhuriyeti , 52-Malezya, 53-Tayland

4 – Avrupa Güvenlik standartına ECE R43 ile uyumlu olduğunu ifade eder.

5 – Camın üretim tarihini gösterir.

ÜRETİCİLERİN BU İŞARETLEMEYİ KULLANABİLMESİ İÇİN CAMLARI HANGİ TESTLERDEN GEÇİRİYORLAR ?

Bu testler arasında görünüş ve kalınlık tayini , optik özellikler vardır. Optik özelliklerde regülasyon tarafından belirlenen çeşitli kalibre edilmiş ölçüm cihazları ile optik sapma , görme distorsiyonu ve ışık geçirgenliği test edilir.Ayrıca camlar bunların yanı sıra mekanik dayanım testlerine tabi tutulur, bilye darbe testi mekanik dayanım testlerinden en bilinenidir. Bu testte iki farklı ağırlıkta (227 g ve 2260 g) bilye kullanılmakta; 227 g’lık bilye ile katmanlı camlarda ara katmanın dayanımı ve temperli camların mekanik mukavemeti ölçülürken, 2260 g’lık bilye ile katmanlı camların delip geçmeye karşı direnci ölçülmektedir. Bunların yanı sıra kafa darbesi dayanımı ,delinme dayanımı , radyason dayanımı , nem ve sıcaklık dayınımı , termal şok dayanımın test edilir. Regülasyonda belirlenen sapmalar dahilinde testlerden geçen camlara işaretleme yapılabilir.

Bu anlamda otomobil camı tercihinizde ya da ikinci el bir araç aldığınızda, dikkat etmeniz gereken konulardan biriside cam konusudur.Örneğin,Muayene zamanı, eğer aracınızda bir cam çatlaması mevcut ise; bu kırılma eğer sürüşe engel bir bölgede ise yahutta camlarını ECE R 43 regülasyonuna uygun değilse muayeneden geçemezsiniz. O sebeple Muayene öncesinde özellikle ön sürüş camını kontrol ediniz.

Unutmayınız ki, cam güvenliğiniz can güvenliğinizdir.